ΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΜΑΣ

Οι αμπελώνες μας βρίσκονται στην ορεινή Αχαΐα, σε υψόμετρο μεταξύ 750-900 μέτρων, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων απο το ορεινό χωριό των Καλαβρύτων με το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο. Καλύπτουν μέρος μιας κορυφής όπου συναντιούνται οι ορεινοί όγκοι του Παναχαϊκού, Χελμού και Ερυμάνθου.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΕ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Ο οραματιστής Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος μελετώντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και την άμεση επίδρασή της στην παραγωγή υψηλής ποιότητας σταφυλιών και κατ’ επέκταση οίνων, έκρινε επιβεβλημένη τη φύτευση και καλλιέργεια αμπελώνων σε πιο ορεινές περιοχές. Η υλοποίηση του οραματισμού έκρυβε πολλές δυσκολίες λόγω των δύσβατων κορυφών με μικρούς κλήρους και φτωχά, γεμάτα πέτρα, εδάφη που μόνο με πίστη για τη δημιουργία κάτι μοναδικού ολοκληρώθηκε το εγχείρημα.

Ένα μοναδικό μικροκλίμα με πολύ δροσερές νύχτες, ήπια ζεστές μέρες σε συνδυασμό με μέτριες έως μεγάλες κλίσεις, πολύ καλή αποστράγγιση με  επαρκή αερισμό. Η φύτευση έχει έκθεση βορειοανατολική κυμαίνεται στα 450 φυτά ανά στρέμμα, διαμορφωμένα μονόπλευρο και αμφίπλευρο royal δίνοντας κατά μέσο όρο 1 κιλό σταφυλιού ανά πρέμνο συμπυκνώνοντας αρώματα, δίνοντας υψηλές οξύτητες και φινέτσα στα παραγόμενα κρασιά. Τα εδάφη στα δύο μεγάλα αμπελοτεμάχια είναι, αμμοαργιλώδη στα Μιχαλέικα (υψόμετρο 750 μέτρων, πλαγιά με μέτρια κλίση) και αργιλλοπηλωδη στην Αμυγδαλιά (υψόμετρο 900 μέτρων, απομονωμένος λόφος με μεγάλες κλίσεις).

Οι πειραματισμοί με γηγενείς ποικιλίες και οι νέες φυτεύσεις δεν σταματούν ποτέ..